Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ανοιξιατικη εκδρομη στην Τηνο

πεντε μερες με την ομαδα Ζαροκωστα



Το προγραμμα 

1η ημέρα
Άφιξη στην Τήνο στις 12:00 και επιβίβαση στο τοπικό πούλμαν για την Μονή Κεχροβουνίου, σε κελί της οποίας μόναζε η Οσία Πελαγία, η μοναχή που σύμφωνα με την παράδοση η Μεγαλόχαρη της υπέδειξε τον τόπο που βρισκόταν η θαυματουργή εικόνα.
Η αρχή της γνωριμίας μας με τα υπέροχα χωριά του νησιού θα γίνει από τα Δυό Χωριά. Στον Τριαντάρο θα καθίσουμε για ελαφρύ μεσημεριάτικο φαγητό (μπουφέ στο ταβερνάκι της κυρά-Λένης). Βόλτα κάτω από τις θολωτές στοές του όμορφου χωριού, καθώς και στον πρόσφατα αναστηλωμένο γειτονικό Μπερδεμιάρο. Με το πούλμαν θα φθάσουμε σε κάποιο σημείο του δρόμου και θα ακολουθήσουμε το κατηφορικό μονοπάτι (πεζ. 1ώρ.:30 λ.) προς το Μουντάδο, τον Σμπιράδο και τον Τριπόταμο, χωριά κτισμένα από Χιώτες που ήρθαν στην Τήνο ως πάροικοι των γαιοκτημόνων στα βυζαντινά χρόνια. Αργά το απόγευμα αναχώρηση με το πούλμαν για το ξενοδοχείο μας (FAVIE SUZANNE) στην Χώρα της Τήνου. Το βράδι επίσκεψη-ξενάγηση από την κ. Αθηνά Πέτκοβιτς στην έκθεση του μεγάλου Τήνειου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά στο Ίδρυμα Τηνείων Καλλιτεχνών. 

2η ημέρα
Αναχώρηση με το πούλμαν για το καθολικό χωριό των Λουτρών, όπου δεσπόζει το τετραώροφο παλιό κτίριο της Μονής Ουρσουλίνων και η Μονή των Ιησουϊτών. Από τα Λουτρά θα ακολουθήσουμε μια από τις ομορφότερες διαδρομές των Κυκλάδων μέσα από δάσος βελανιδιάς στο μέσον ρεματιάς. Θα περπατήσουμε
μέσα από το χωριό της Περάστρας, με τον περιστεριώνα κομψοτέχνημα, και θα καταλήξουμε στην Κώμη (πεζ.1ωρ.:30λ.).
Τα χωριά αυτά, όπως και τα περισσότερα χωριά της ενδοχώρας της Τήνου, ιστορούνται από τα βυζαντινά και κυρίως τα χρόνια της μακραίωνης ενετοκρατίας (1207-1715μ Χ.). Χτισμένα σαν μικρά καστέλια, κατάλευκα, με λουλουδιασμένες αυλές, θολωτές στοές, στενά σοκάκια, μικρές πλατείες, με ορθόδοξες και καθολικές μεγαλοπρεπείς εκκλησίες με ψηλόλιγνα μαρμάρινα καμπαναριά, με σπίτια στολισμένα με πελεκητά μαρμάρινα υπέρθυρα και οικόσημα με σημασία. Και γύρω, στις εισόδους του χωριού, που είναι συνήθως δύο, τα ξυνάρια, υπέροχα σκεπαστά δημόσια πλυντήρια, βρύσες και κρήνες με λιονταροκεφαλές που προσφέρουν δροσιά και με την Ζωοδόχο Πηγή ή τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, προστάτες.
Από την Κώμη με το πούλμαν θα βρεθούμε στον βιότοπο και στην παραλία Κολυμπήθρα. Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της Β.Α. πλευράς του νησιού και μετά από μικρή στάση για φωτογραφίες προς την χερσονησίδα του Πλανήτη θα επισκεφθούμε το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στον Πύργο. Περπάτημα στα μαρμαρόστρωτα σοκάκια του υπέροχου αυτού χωριού και επίσκεψη στο σπίτι – μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά. Πρόχειρο φαγητό και καφές στην πλατεία του πλάτανου. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε την παραλία των Υστερνιών και θα ανηφορήσουμε σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πλακόστρωτα, φιλοτεχνημένο από άγνωστους καλλιτέχνες του δρόμου, προς το χωριό Υστέρνια. 

3η ημέρα
Αναχώρηση με το πούλμαν για την περιοχή του Ξώμπουργου. Ανάβαση στο κάστρο της Τήνου που για πολλά χρόνια υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού. Ακολουθώντας το λιθόστρωτο θα θαυμάσουμε τα κυκλώπεια τείχη του 6ου αιώνα π.Χ., τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου αλλά και την υπέροχη θέα από το σταυρό της Αγίας Ελένης στην κορυφή.
Στην συνέχεια θα κατηφορίσουμε προς την Ξυνάρα, έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής και θα επισκεφθούμε τον μεγάλο ναό της Παναγίας του Ροδαρίου με σύντομη ξενάγηση στο παρακείμενο μουσείο της Καθολικής Εκκλησίας (πεζ 1ωρ.:30λ.).
Με το πούλμαν θα οδηγηθούμε σε επιλεγμένο σημείο του ασφαλτόδρομου και από εκεί θα ακολουθήσουμε μια πανέμορφη διαδρομή μέσα σε καταπράσινη ρεματιά προς την περιοχή των περιστεριώνων του Ταραμπάδου.
«Περιστεριώνες με τρυπητούς ρόδακες, σκαλιστά φεστόνια και αραβουργήματα από ξύλο επιχρισμένο ή από σχιστόλιθο πελεκητό, που ξεπερνούν ο ένας τον άλλο σε τέχνη και ομορφιά, σπαρμένοι σε κορφές, σε πλαγιές και σε κοιλάδες. Ο καθ΄ ένας κι από ένα ποίημα. Ένα παραμύθι που βγαίνει από την λαϊκή νησιώτικη ψυχή απάνω στα ίδια σχεδόν πάντα, διακοσμητικά μοτίβα, που κρύβουν όμως μέσα τους μια μακρινή αισθητική κληρονομιά»…. όπως λέει η λαογράφος μας η Αθηνά Ταρσούλη.
Με αίσθηση ψυχικής πληρότητας αφήνουμε τον υπέροχο Ταραμπάδο και σε 7λ. βρισκόμαστε στον Κάμπο (όπου βρίσκεται το μουσείο του Κώστα Τσόκλη που είναι ανοικτό μόνο το καλοκαίρι), σε 10λ. στον Χατζιράδο και σε 15λ. στον Κτικάδο. Εδώ θα καθίσουμε για φαγητό στην αυλή της ταβέρνας «Δροσιά» με την όμορφη θέα. Το απόγευμα θα κατηφορί - ανηφορί - κατηφορίσουμε για την κυρά Ξένη (πεζ 30λ.). Στην συνέχεια περπατώντας πάνω στο αρχαίο λιθόστρωτο θα συνεχίσουμε προς την Χώρα, βλέποντας δίπλα μας τα τείχη, από τις αρχαίες Πόλες, απέναντί μας τον ήλιο να γέρνει πίσω από την Σύρο και μέσα στην σιγαλιά του δειλινού να ξεπροβάλει δοξαστικά, ο εσπερινός ήχος από την καμπάνα της Μεγαλόχαρης (πεζ. 50λ.).

4η ημέρα
Αναχώρηση με το πούλμαν για το χωριό Φαλατάδος. Καφές, βόλτα στα σοκάκια και στην συνέχεια μέσω του μικρού χωριού Καθλικάρου και περπατώντας ανάμεσα στους τεράστιους γρανιτένιους καμπυλόγραμμους βράχους θα φτάσουμε στο χωριό Βολάξ (πεζ. 1 ώρα). Φαγητό στην ταβέρνα του Ρόκου και στη συνέχεια περπάτημα 1ώρα, μέχρι το θαυμάσιο χωριό Αγάπι. Η δύση θα μας βρει στα χαμένα σε άλλους χρόνους, ερειπωμένα Μοναστήρια. 

5η ημέρα
Τελευταία μέρα στην Τήνο θα γνωρίσουμε τα Κιόνια με τα ερείπια των αρχαίων ιερών του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης (μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.) που αποτελούσε και ένα από τα σπουδαιότερα θεραπευτήρια της αρχαιότητας. Γύρω στις 10.00 π.μ. θα περπατάμε στα σοκάκια της καταπληκτικής Καρδιανής. Το μεσημέρι, λίγο πριν πάρουμε το πλοίο για την Ραφήνα, θα ξεδιψάσουμε με μια παγωμένη μπύρα «Νήσος» στην Μικροζυθοποιία των Κυκλάδων, παίρνοντας και το σχετικό μαθηματάκι μας από την ειδικό στην δημιουργία του ζύθου με φυσικά μέσα……


Και δύο άρθρα σχετικά με το νησί της Τήνου του αρχιτέκτονα  φίλου και συνοδοιπόρου Δρ. Διονύση Ρουμπιέν που διδάσκει Ιστορία της Τέχνης  και της Αρχιτεκτονικής στην ανώτατη εκπαίδευση.
Τήνος: Το στερνό πετράδι στο στέμμα της Βενετίας.

Τήνος: Περιήγηση στα μέρη του Φειδία

μπραβο Κωστα Ζαρόκωστα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου