Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

coursera.org και mathesis.cup.gr/


  μερικα ενδιαφεροντα παν/μιακα μαθηματα της Coursera (δωρεαν,απλως χρειαζεται εγγραφή),αγγλιστι(με υποτιτλους):

 buddhism and modern psychology

human behavioral genetics

social psychology

the addicted brain

understanding memory/explaini9ng the psychology of memory through movies

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

παρομοιο ελληνικο παν/μιακο εγχειρημα


ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

Αγαπητοί φοιτητές και φίλοι του Mathesis,
Το Mathesis έκλεισε ήδη 6 μήνες ζωής και ένα μεγάλο ποσοστό από σας ταξίδεψε μαζί μας σ’ όλη τη διαδρομή. Τα 8 μαθήματα που προσφέρθηκαν αυτό το διάστημα τελείωσαν και είναι πλέον σε καθεστώς αυτομελέτης. Νέα μαθήματα, ή επαναλήψεις προηγούμενων, αποφασίσαμε να μην δοθούν τη διάρκεια του καλοκαιριού γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο η τεχνολογική και αισθητική αναβάθμιση της πλατφόρμας OpenEdX όσο και σημαντικές καινοτομίες στη «σκηνοθετική» πλευρά των μαθημάτων. Και θέλουμε να είμαστε απερίσπαστοι σ’ αυτό το καθήκον, ώστε από το φθινόπωρο να μπορούμε να σας παρουσιάσουμε ένα πραγματικά ανανεωμένο Mathesis. Με ένα κύκλο μαθημάτων αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας —με διδάσκοντες τους καθηγητές Βασίλη Κάλφα του ΑΠΘ και Παύλο Κόντο του Πανεπιστημίου Πατρών— κι έναν άλλο στην παγκόσμια ιστορία, με διδάσκουσα —ποιάν άλλη;— τη Μαρία Ευθυμίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενώ ο Άγγελος Χανιώτης θα συνεχίσει να σας ξεναγεί στον αλεξανδρινό κόσμο με ένα ακόμα μάθημα, με τίτλο «Ο πόλεμος στην ελληνιστική εποχή». Και έπεται συνέχεια...
Όμως το τέλος ενός κύκλου —και η ετοιμαζόμενη αρχή ενός άλλου– είναι η κατάλληλη στιγμή και για έναν απολογισμό. Μια «έκθεση προόδου», όχι τόσο λεπτομερή προς το παρόν —γιατί είναι ακόμα πολύ νωρίς— όμως με όλα τα ουσιώδη στοιχεία που απαιτούνται ώστε να σχηματίσουμε τη γενική εικόνα. Ετοιμάσαμε αυτή την έκθεση και την έχουμε αναρτήσει στον ιστότοπο του Mathesis, όπου μπορείτε να τη δείτε όσοι από σας ενδιαφέρεστε, κάνοντας κλικ εδώ. Το Mathesis είναι ανοικτό όχι μόνο σε σχέση με τα μαθήματά του αλλά και ως προς τα δεδομένα —εκπαιδευτικά, οικονομικά και άλλα— που προκύπτουν από τη λειτουργία του. Θεωρούμε ότι είναι ένα εκπαιδευτικό και κοινωνικό πείραμα που μας αφορά όλους.
Τελειώνοντας σας ευχαριστούμε για τη στήριξη που τόσο γενναιόδωρα μας δώσατε το προηγούμενο διάστημα, αλλά κυρίως για τις κρίσεις και τις υποδείξεις σας που μας βοήθησαν να διορθώσουμε πολλές από τις αδυναμίες της «πρώτης φοράς» κι έτσι να είμαστε σε θέση να σας υποδεχτούμε το φθινόπωρο σε κατάσταση ελπίζουμε πολύ καλύτερη από την παρούσα. Αλλά και με μεγαλύτερη επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος. Γιατί τα MOOCs —αυτό είναι το δικό μας μάθημα— δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν είναι καν ένας στόχος∙ είναι μια διαδικασία. Μια συνεχιζόμενη διαδικασία σε παγκόσμιο επίπεδο με άγνωστο «τέλος». Με τη βοήθειά σας θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε το Mathesis —ελπίζουμε και η χώρα— να μην μείνει πίσω σ’ αυτό το παγκόσμιο ταξείδι. Τέλος τούτη η πρώτη στάση του ταξειδιού είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε όλοι ότι χωρίς την υποστήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Αργώ θα ήταν ακόμα στο λιμάνι!
Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι.

Εκ μέρους της ομάδας του Mathesis
Στέφανος Τραχανάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου